Khamis, 7 Ogos 2008

08/08/08 tarikh yang baru


Jam menunjukkan masuk 12 tengah malam. Aku melihat jam yang berada diatas meja study aku ini.
08/08/08, ini adalah tarikh yang baru muncul dalam tahun ini. Lantas , aku terfikir apa yang akan difikir bg kaum yang bernama cina apabila melihat tarikh ini. Mereka yang beragama Buddha ini sangat sensitive pada no 8. Aku terlihat iklan Olimpik Beijing, tarikhnya juga sama. Kenapa ini terjadi. Mengapakah sesetengah golongan manusia ini meyakini dengan no ini akan menjadi penentuan nasib. Bukan perkara ini sahaja yang dilakukan mereka, malah bermacam-macam lagi yang menjadi penentu. Sekilas itu, pemikiran aku berubah pula bahawa perkara seperti ini bukan sahaja dilakukan oleh non muslim. Tetapi, manusia yang hari-hari mengaku islam uga telah tersebar luas dengan tidak disedari meyakini perkara yang seperti itu.


Apa semua ini? Sudah banyak kali aku terfikir semua perkara ini. Rakan-rakan, teman-teman sebilik, teman-teman sekelas, teman-teman sekursus, majoriti semuanya mempunyai keyakinan seperti ini. Apa sebenarnya yang sudah terjadi kepada dunia yang fana ini? Dimanakah keyakinan umat islam terdahulu menghilang? Keyakinan para-para sahabat dan para ulama’? Apakah dunia sekarang berada dalam keadaan menderita? Ya, sangat menderita! Aku telah mengengar seorang ulama’ telah mengatakan bahawa seluruh manusia, seluruh umat nabi s.a.w sekarang mengalami penderitaan yang teramat sangat. Aku terfirkir, apakah penderitaan yang dimaksudkan itu. Penderitaan yang dimaksudkan itu adalah mereka tidak lagi siapa yang mencipta mereka, siapa yang memelihara mereka. Yang jelas, mereka sudah tak kenal siapa tuhan mereka. Mereka hanya tahu ALLAH adalah tuhan mereka, tetapi mereka tak ’tahu’ dan ’kenal’ siapa ALLAh swt sebenarnya. Mereka menjadikan kereta, motor, harta, artis makanan, semua ini sebagai tuhan.


Apabila penyakit demam datang kepada kita, pemikiran kita akan memikirkan Panadol. "Panadol ActiFast pulak tu". Panadol adalah makhluk! Panadol tidak mempunyai apa-apa kuasa untuk menjadi penawar. Tetapi, keyakinan kita kepada Panadol telah mengatasi kekuasan ALLAH swt. Astargfirullah... Tidakkah kita tahu kisah Nabi Musa a.s? Suatu ketika Musa a.s telah diberi ujian dimana beliau telah mengalami sakit perut yang amat. Kemudian, Musa a.s telah berdoa dan memohon kepada ALLAH swt supaya menyembuhkan sakit itu. Maka, perintah ALLAH swt mengarahkan Musa a.s pergi memetik daun dipokok yang terdapat dihujung kampung itu. Maka, selepas Musa a.s memakan daun itu, dengan izin ALLAH swt, sakit perut itu pun hilang. Seminggu selepas itu, penyakit itu datang kembali kepada Musa a.s. Maka Musa a.s telah pergi ke pokok yang sebelum ini beliau makan daunnya itu. Selepas makan, sakit perutnya tidak berubah, malah semakin bertambah sakitnya itu. Kemudia, barulah Musa a.s berdoa kepada ALLAH swt dan bertanya kepada ALLAH swt mengapa daun yang beliau makan tadi tak dapat menyembuhkan penyakitnya, malah semakin sakit. Maka, ALLAH swt memberitahu kepada Musa a.s, dahulu, ketika kau sakit, mula-mula sekali kau akan berdoa dan memohon kepada-Ku. Tapi kali ini, kau terus pergi ke makhluk iaitu ubat tadi Sebelum memohon kepada aku dulu.


Apabila kelaparan datang kepada kita, pemikiran kita akan memikirkan Makanan. Makanan adalah makhluk! makanan tidak mempunyai apa-apa kuasa untuk mengenyangkan. Tetapi, keyakinan kita kepada makanan telah mengatasi kekuasan ALLAH swt. Astargfirullah... Tidakkah kita tahu kisah Ashabul kahfi? Beratus-ratus tahun mereka tertidur didalam gua. Bila dan dimana mereka mendapat makanan dan minuman? Ternyatalah, mereka semua dijaga dan dipelihara oleh ALLAH swt. Manusia tidak memerlukan makanan dan minuman untuk hidup, yang memberikan kesihatan yang sihat adalah datang dari kudrat ALLAH swt. Bukan makanan yang memberikan kekenyangan dan bukan minuman yang menghilangkan kehausan, semua perintah dari ALLAH swt. Kita mesti yakin bahawa kita makan dan munum sumua disebabkan perintah ALLAH swt dan sunnah nabi saw.

Sangat sedih! Sangat sedih sekali. Satu perkara lagi yang aku dengar dari seorang ulama’, ini bukan setakat sedih bagiku, tetapi lebih aku takutkan perkara ini jika terjadi kepada diriku. Beliau menyatakan bahawa perkara ini terjadi kepada golongan-golongan yang manjadi sasaran utama syaitan. Iaitu, mereka yang sibuk dengan ibadat, sibuk dengan amal-amal sehingga satu perkara ini. Iaitu , apabila kita telah yakin disebabkan amalan-amalan kitalah menyebabkan sahabat-sahabat kita dapat beramal, kita telah yakin disebabkan ibadah kitalah yang menyebabkan teman-teman kita dapat beribadah. Kita telah yakin disebabkan usaha kita mengajak orang untuk beribadahlah yang menyebabkan mereka mendapat hidayah.

Ini semua yakin yang salah! Sedarlah wahai sahabat-sahabatku! Cahaya hidayah hanya dalam gengaman ALLAH swt. Walaupun hati manusia sangat keras dan sekeras mana pun hati-hati manusia, semua dalam gengaman ALLAH swt. Sudahkah kita lupa ketika paman Nabi saw dalam sakaratul maut, Nabi saw berkali-kali menyuruh pamannya mengucap syahadah. Tetapi tidak juga dapat ucapkan lafaz-lafaz yang agung itu. Apakah sebabnya? Ulama’ memberitahu kepada kita bahawa ALLAH swt mengegur Nabi saw bahawa hidayah hanya dalam urusan ALLAH swt. Bukan urusan pada makhluk dan bukan urusan dan kerja manusia untuk memberi hidayah...

1 ulasan:

Luis berkata...

aka pasando a visitar

buen blog el tuyo cheeee

weno yo te dejo

pasame a visitar

www.sintantocuento.blogspot.com